Lejonkulan

Familjen Henriksson Johnssons framsteg och snedsteg

fredag 20 mars 2009

Årets semeltest avgjortSemel-monster som jag och Magnus tycker alltid det är tråkigt när mars månad börjar närma sig slutet och semlorna försvinner från konditorierna. Det är liksom pinsamt att fråga efter semlor när alla andra tröttnat för flera veckor sedan. Därför gäller det att passa på medan tid är. Under hela februari har vi gjort vårt allra bästa. Vi är glada att kunna konstatera att 2009 års semeltest verkligen nått vetenskaplig höjd. Så här blev utfallet:

1) Carolines mammas semlor. "Himmagjorda" bullar med perfekt vispad grädde och bitar av mandel i mandelmassan. Kan det bli bättre? För att ingen tveksamhet ska råda var vi tvungna att testa två gånger.

2) Börjes konditori på Tågagatan (tack Paula).

3) Café Chateau Foret på Södra storgatan. Årets joker. Rivet apelsinskal i mandelmassan. Annorlunda och kanongott! Denna semla var vi också nödgade att testa mer än en gång...

4) Wivex konditori på Drottninggatan (förra årets testvinnare fick hård konkurrens i år).

5) Konditori Fenix på Jönköpingsgatan. Vårt hemmakonditori runt knuten håller tyvärr lite ojämn kvalitet. Ibland är grädden alldeles för hårt vispad.

Apropå semlor finns en rolig historia som en till Malmö inflyttad amerikan berättade för ett par år sedan. Det var tidigt 60-tal och människor som bröt på andra språk var inte så vanliga i Malmö på den tiden. På konditoriet stod en äldre dam känd för sitt kärva humör. När den inflyttade amerikanen kom in och bad att få två semlor i påse att ta med hem snäste tanten att:
- Det heter inte semlor utan FASTLAGSBULLAR.
Min vän amerikanen gillade denna svenska gräddbulle så mycket att han tisdagen därpå gick tillbaka till samma konditori. Med samma arga tant bakom disken tänkte han att denna gång är det bäst att säga rätt, så med sin skarpa amerikanska brytning bad han att få två fastlagsbullar i påse att ta med hem.
- Det heter inte fastlagsbullar utan SEMLOR, snäste tanten tillbaka.
Nu kände sig mannen lätt förvirrad och dessutom diskriminerad för sin dåliga svenska. Han ville ge igen. Tisdagen därpå gick han tillbaka till samma konditori och väntade tills den sura tanten bakom disken blev ledig och så bad han att få betsälla:
- En SEMLA och en FASTLAGSBULLE att ta med i påse hem. Tack.

1 kommentar:

eriksjos sa...

Nu börjar testandet bli seriöst!! ;-)
Men hemmagjorda kan man väl äta året runt?!